domingo, 14 de junio de 2015

Visita a l'Editorial Pagès 12/06/15

(15:15)- Sortim de classe amb la intenció de visitar l'editorial pagès i aprendre quins passos es segueixen a l'hora de publicar un llibre. 
1r pas: L'escriptor envia la novel·la, història, conte, poesia a l'editorial que creu que és més adient.

2n pas: L'editorial mitjançant un seguit de persones encarregades de llegir i valorar el llibre, opinen sobre ell i fan alguns canvis o  correccions per tal d'obtenir un millor resultat.

3r pas: S'envia la novel·la, història, conte, poesia a l'escriptor per tal d'aprovar els canvis realitzats per l'editorial.

4rt pas: Si l'escriptor està d'acord amb els canvis realitzats, l'editorial, mitjançant  la imprenta, imprimeix el llibre juntament amb les seves degudes il·lustracions. A més a més, la portada i la contraportada realitzada per la mateixa editorial.

5è pas: L'últim pas és el de publicar el llibre tantes vegades com còpies s'han realitzat per tal d'obtenir un major nombre de vendes.


Logotip de l'Editorial
Antiga Imprenta
Imprenta

Imprenta

sábado, 13 de junio de 2015

Visita als Monuments Històrics de Lleida 12/06/15

(9:00)- Avui hem començat el dia d'una manera diferent, hem fet una volta per la ciutat de Lleida! Nosaltres creiem que es una manera més entenedora i agradable d'aprendre ja que no és una classe com totes les altres, sinò que, consisteix en observar, escoltar i interpretar.
Avui hem estat acompanyats, pel nostre professor de socials, en Josep Lluís Fernàndez, el qual ens ha fet de guia, a més a més de tenir la Laura al nostre costat. 

Primer de tot hem anat a l'església de Sant Martí, la qual fou construïda al segle XII. L'església ha servit de pressó i de caberna militar. Al segle XVII va ser saquejada. Té un campanar d'espadanya, una sola nau i contraforts exteriors per suportar el pes de la coberta, la qual és de volta de canó lleugerament apuntada. Consta de 3 arcs faixons i un absis. Una curiositat és que, la porta fou comprada pel bisbe Messeguer al segle XIX.
Creu de Sant Martí

Església de Sant Martí
Bisbe Josep Messeguer

(9:45)- Una vegada realitzada la visita a l'església de Sant Martí, hem fet camí cap a l'església de Sant Llorenç. Lloc on hem aprofitat per fer una xerrada i informar-nos gràcies al Josep LLuís.

Aquesta església és una de les més importants de la ciutat i consta d'un campanar de 8 costats, 3 absis, gàrgoles, arcs apuntats i una rossassa, a més a més de les petites finestres i dels grans contraforts exteriors per suportar el pes de la coberta.
Església de Sant Llorenç
Campanar de l'Església de Sant Llorenç
(10:15)- A continuació ens hem dirigit a l'IEI, l'institut d'estudis ilerdencs, l'antic hospital de la ciutat de Lleida.  Allí vam veure el magnífic claustre, que és el pati interior. Té volta de creueria i una galera.
Pati de l'IEI

jueves, 11 de junio de 2015

Treball a Classe 11/06/15

(8:45)- Hem arribat a classe i la Laura ens ha explicat el que havíem de fer en l'apartat de llengua. Hem començat amb un blog per explicar el que havíem fet a l'excursió a Montblanc i a Poblet, i també el que hem anat desenvolupant a classe. També ens ha donat uns fulls amb tots els passos que havíem de seguir per crear el blog i com s'avaluaria.

(9:15)- Pugem a la sala multimèdia per entrar a internet i creem un compte. Comencem a crear el blog:
· Primer pas: Triar un títol i un disseny.
· Segon pas: Enviar l'adreça del blog a la nostra professora i triar els "gatgets".
· Tercer pas: Crear la primera entrada i anar completant el blog.

(10:35)- S'acaben les dues hores de treball i anem al pati a descansar i fer un petit mos.

(11:00)- Comencem amb l'apartat de socials. El nostre professor de ciències socials, Josep Lluís Fernàndez, ens ha explicat que havíem d'acabar el dossier que ens van repartir la setmana anterior de començar el treball i acabar el quadern que ens van repartir a Montblanc, si encara no l'havíem acabat.

(13:00)- S'acaba l'hora de socials i anem a dinar.

(15:00)- Comencem l'hora de tecnologia i plàstica amb el Josep Ramon i la Teresa Borràs. Ens manen fer un planisferi que, quan hi apropem el cap, les estrelles brillen amb la llum exterior.



· Primer pas: Retallar les parts que utilitzarem per fer el planisferi.





· Segon pas: Doblegar la part inferior del planisferi que hem retallat anteriorment. 


· Tercer pas: Marcar les estrelles on corresponguin i pintar les constel·lacions i les estrelles de color daurat o platejat.





· Quart pas: Unir totes les parts i fer el planisferi.



Visita al Monestir de Poblet 10/06/15

(13:30)- Vam sortir de Montblanc després de realitzar el nostre quadern sobre el casc antic del poble. Al cap d'una estona, ja estàvem al Monestir de Poblet! Vam fer una parada a dinar i ens vam posar per grups, per realitzar una petita visita guiada pel guia Ramon.

(14:00)- Una vegada dins, ens va explicar la història i la importància d'aquest Monestir i cada una de les seves sales. 

(16:30)- Vam anar cap l'autocar per tornar cadascú a casa seva.

El Monestir va estar fundat l'any 1150 al segle XII i s'ha anat construint a poc a poc, cosa que ha fet que fos realitzat en diferents estils arquitectònics. Actualment hi segueixen habitant els monjos, els quals segueixen la doctrina del Císter i la regla de Sant Benet, la qual és llegida 4 vegades per any aproximadament.

Sales o parts del Monestir de Poblet:

1.- Muralla: Aquesta muralla la va fer construir Pere III el Cerimoniós. Té una llargada de 608 metres on hi destaquen 12 torres.
Muralla del Monestir de Poblet
2.-Claustre: El nom prové de la paraula llatina "claustrum" que significa lloc tancat. És un pati amb 4 naus porxades. És utilitzat pels monjos per passejar, llegir i meditar. És rectangular.
Claustre

3.-Cuina: Està coberta amb volta de creueria i es poden observar uns grans forns que servien per les calderes. 
Cuina
4.-Refetor: És el menjador de la comunitat, que està cobert amb volta de canó lleugerament apuntada, amb arcs faixons. Al fons hi ha una trona on un monjo llegeix mentre la comunitat menja amb silenci. 
Refetor
5.-Calefactor: Petita estança coberta amb volta de canó. Els monjos entraven a escalfar-se a la llar de foc i, segurament, hi havia aigua calenta per afaitar-se i algun ingredient per netejar el calçat.
Calefactor
6.-Templet: Situat al pati, davant del refetor. Cobert amb volta de creueria. Servia perquè els monjos es rentessin les mans abans de menjar.
Templet

7.-Locutori: Lloc on parlaven els monjos ja que el claustre era un lloc silenciós. Dins, s'hi repartien feines que diàriament havien de complir. Lloc estret, planta rectangular i una coberta de volta de creueria.
Locutori

8.-Biblioteca: Consta de dues sales. Una sala de monjos i escriptori i l'altra era destinada als novicis. Cobertes per dues voltes de creueria, sostingudes per columnes cilíndriques.
Biblioteca
9.-Sala Capitular: Lloc de reunió comunitària. Es va a resar cada vespre una oració pels difunts i es llegeix un capítol de la Regla de Sant Benet. També hi tenen lloc els actes més importants. Estança quadrangular, coberta amb nou trams de volta de creueria sostinguts per quatre columnes. 
Sala Capitular

Visita al Recinte Enmurallat de Montblanc 10/06/15

(9:00)- Primerament, vam sortir amb autocar des de darrera del Decathlon. Al cap d'uns quaranta minuts vam arribar a Montblanc i vam fer una parada. Els professors ens van deixar una hora lliure per esmorzar i passejar pel poble.

(11:40)- Després d'esmorzar, vam pujar un turó on podíem observar l'antic poble medieval emmurallat de Montblanc. Els professors ens van donar un quadern on, per grups, havíem de completar-lo observant el poble i preguntant als seus habitants cordialment.

(13:00)- Vam anar a la plaça on havíem quedat per esmorzar. Ens vam dirigir cap al autocar per anar cap al Monestir de Poblet, lloc on actualment hi viuen monjos.


Catedral de Montblanc

Pon Vell de Montblanc